Informacje z gazetki "Pod Skrzatem" - październik
Oddział XIV „Pszczółki” (6 – latki):
Wychowawca: Małgorzata B.:
- wykonanie sałatki warzywnej - dbanie o zdrowy tryb życia, korzystny wpływ warzyw na zdrowie człowieka,
- wycieczka obok ogródków działkowych - obserwowanie prac wykonywanych jesienią,
- wykonanie kompotu z jabłek - poznanie sposobów przetwarzania owoców na zimę,
- warsztaty kulinarne „Edukacja Bez Lukru”- wykonanie zdrowych posiłków,
- poznanie zawodu dietetyka,
- „Ile wody jest w warzywach? - zabawy badawcze - poznanie wartości odżywczych oraz właściwości warzyw,
- wycieczka do biblioteki - przypomnienie zasad wypożyczania książek i prawidłowego z nich korzystania, czytanie opowiadań o jesieni,
- zabawy badawcze z wodą - korzystny wpływ wody na życie ludzi, zwierząt i roślin,
- wycieczka na cmentarz - zapalenie zniczy na opuszczonych grobach -pamięć o zmarłych, odpowiednie zachowanie się na cmentarzu,
- „Dzień Dyni” – zabawy z wykorzystaniem dyni - zapoznanie się z potrawami wykonanymi z dyni,
- codzienne spacery dotyczące obserwowania przyrody i charakterystycznych cech zjawisk atmosferycznych,
- zbieranie tworzywa przyrodniczego i wykorzystanie go do prac plastycznych oraz kącika przyrody.