Informacje z gazetki "Pod Skrzatem" - październik

Oddział XIV  „Pszczółki” (6 – latki):

Wychowawca: Małgorzata B.:

  • wykonanie sałatki warzywnej - dbanie o zdrowy tryb życia, korzystny wpływ warzyw na zdrowie człowieka,
  • wycieczka obok ogródków działkowych - obserwowanie prac wykonywanych jesienią,
  • wykonanie kompotu z jabłek - poznanie sposobów przetwarzania owoców na zimę,
  • warsztaty kulinarne „Edukacja Bez Lukru”- wykonanie zdrowych posiłków,
  • poznanie zawodu dietetyka,
  • „Ile wody jest w warzywach? - zabawy badawcze - poznanie wartości odżywczych oraz właściwości warzyw,
  • wycieczka do biblioteki - przypomnienie zasad wypożyczania książek i prawidłowego z nich korzystania, czytanie opowiadań o jesieni,
  • zabawy badawcze z wodą - korzystny wpływ wody na życie ludzi, zwierząt i roślin,
  • wycieczka na cmentarz - zapalenie zniczy na opuszczonych grobach -pamięć o zmarłych, odpowiednie zachowanie się na cmentarzu,
  • „Dzień Dyni” – zabawy z wykorzystaniem dyni - zapoznanie się z potrawami wykonanymi z dyni,
  • codzienne spacery dotyczące obserwowania przyrody i charakterystycznych cech zjawisk atmosferycznych,
  • zbieranie tworzywa przyrodniczego i wykorzystanie go do prac plastycznych oraz kącika przyrody.