Informacje z gazetki ,,Pod Skrzatem" - październik

Wychowawcy: Anna Marciniak, Alicja Kubot:

  • wykonanie sałatki warzywnej z warzyw, które dzieci przyniosły z domu, wspólne krojenie                            i degustacja sałatki,
  • wyjście do sklepu warzywnego – zapoznanie z miejscem sprzedaży warzyw, uwrażliwianie na używanie form grzecznościowych w miejscach publicznych,
  • wycieczka do Muzeum Piekarstwa w Pleszewie „Vogt” – dzieci poznały maszyny i urządzenia potrzebne do wypieku chleba oraz same ugniatały i formowały bułeczki, które zostały upieczone                        i zabrane do domu,
  • codzienne spacery i wycieczki – zwracanie uwagi na zmiany zachodzące w przyrodzie,
  • zabawa badawcza „Porównujemy warzywa i owoce”,
  • „szwedzki stół” – dzieci same komponują swoje kanapki, wybierają to co im smakuje.